Sorumluluk

04.11.2022 119

SORUMLULUK

Sorumluluk öncelikle göstermiş olduğumuz davranışın sonunun nereye gidebileceğinin farkında olarak hareket etmek ve sonuç gerçekleştiği zaman davranışımızın arkasında durabilmek, sonuçlarını üstlenebilmektir. Aynı zamanda sorumluluğu üzerimize düşen görevleri yerine getirme durumu olarak da tanımlayabiliriz.

Etrafımıza baktığımız zaman her bireyin yaşına, cinsiyetine ve içinde bulunduğu gelişim dönemine göre yerine getirmesi gereken birçok görev bulunmaktadır. Birey üstüne düşen bu görevi yerine getirmekten kendisini sorumlu hissetmeli ve sonuçlarına sahip çıkmalıdır. Bu küçük bir çocuk, okula giden bir öğrenci, işe giden bir anne veya baba olabilir.

Hayatımızda kendi kararlarımızı verebilen, karar verirken uygun aşamalardan geçebilen, özgüven sahibi, başkalarının alanlarına saygı göstererek ve müdahale etmeden hareket edebilmek temel hedeflerimizden biri olmalıdır.

Tüm değerlerde olduğu gibi bireyin sorumluluk sahibi olabilmesi, kendi yaşına uygun yapacağı şeylerin farkında olması, buna uygun hareket etmesi anne ve babanın sorumluluğunda başlar. Sorumluluk bilinci yaşayarak ve deneyim kazanarak öğrenilir.

Eğer vermemiz gereken kararları bizim adımıza başkası veriyorsa, yapmamız gereken işleri bizim adımıza başkaları yapıyorsa, göstermiş olduğumuz olumlu veya olumsuz herhangi bir davranışın sonucunu bizim adımıza başkaları üstleniyorsa sorumluluk sahibi bir birey değiliz demektir.