Farklılıkları Kabullenmek

Farklılıkları Kabullenmek

04.11.2022 90

FARKLILIKLARI KABULLENMEK


 

İnsanları birbirinden ayıran kendilerine has özelliklerine bireysel farklılıklar denir. Bireysel farklılıklar ve bireysel özellikler fiziksel özellikler, duygusal özellikler ve zihinsel özellikler olarak üçe ayrılır.

            Boy, kilo, göz rengi, saç rengi gibi dışarıdan bakınca fark edilen özellikler fiziksel özelliklere; sevilen, sevilmeyen şeyler, korkular, üzüntüler, heyecanlar, utançlar, öfkeler, endişeler, kaygılar duygusal özelliklere;  düşünceler, değerler, yetenekler, tutumlar ise zihinsel özelliklere girer.

            Doğduğumuz andan itibaren her birimiz gerek getirdiğimiz genetik olsun, gerek içinde büyüdüğümüz ve yetiştiğimiz çevre olsun birbirimizden çok farklı hayatlar deneyimliyoruz. Ve her birimiz birbirimizden çok farklıyız. Sevinçlerimiz, yeteneklerimiz, ilgilerimiz, görünüşümüz birbirinden farklı. Herkesin yetenekli olduğu alan farklı. Onların bu alanlarını bilmek, tanımak, görmek, buna uygun yönlendirmelerde bulunmak konusunda hem aileye hem öğretmenlere önemli görevler düşüyor.

            Farklılıkların çocuğu eşsiz ve özel yaptığını bilin. Farklılıklar üstünlük veya zayıflık değildir. Tüm çocuklar birbirinden farklı ve özeldir. Herhangi bir konuda bile olsa kimseyi kimseyle kıyaslamamak gerekir. Ailesi, öğretmenleri ve çevresi tarafından bireysel farklılıklarıyla kabul gören ve desteklenen çocuk kendisine öz-saygısı yüksek ve yetenekli olduğu alanlarda başarılı bir birey olarak yetişir.